Podcasty s medicínskou tématikou

By Áďa - února 26, 2021

Za pár dní už to bude rok od prvního lockdownu a za ten rok strávený převážně doma jsme všichni začali objevovat nové aktivity, kterými bychom se doma zabavili. Musím říct, že většinu z těch trendy aktivit jsem nezačala praktikovat viz pečení chleba, jóga nebo tik tok. Ale začala jsem se učit nové cizí jazyky (což mi vydrželo asi týden😂) a pak jsem začala chodit na procházky (krátké a pomalou chůzí😅, ale dělalo a dělá mi to radost dodnes a to je hlavní!) a s tím jsem začala poslouchat podcasty.🎧 Za ten rok jsem naposlouchala už přes pár desítek hodin podcastů a teď jsem se rozhodla s vámi podělit o své nejoblíbenější podcasty s medicínskou tématikou. 


1. Medicast

První podcast, který dnes zmíním se jmenuje Medicast a je ve slovenštině (taky vám přijde, že většina podcastů o medicíně je spíš ve slovenštině než v češtině?😅žádná narážka, jenom takový #funfact). Každopádně tento podcast je od tvůrců ig @medici_a_medicky (řekla bych, že největší ig komunita mediků z ČR a SR). V tomto podcastu se dozvíte o tom, jak probíhá studium medicíny od tolika lidí snad ze všech lf, že vám to opravdu hodně pomůže udělat si o tom svůj ucelený obrázek. Pokud tedy stále váháte, jestli jít či nejít do medicíny, toto je super zdroj informací o studiu a pokud už jste skálopevně rozhodnutí, že do toho chcete jít se vším všudy, načerpáte zde atmosféru ze života mediků a mediček. :D

2. Čekání na srdce

Vsadím se, že všichni znáte Jirku Krále, pak možná větší část z vás zná ještě jeho ségru Katku, ale tento podcast není ani o jednom z nich, je o jejich dalším sourozenci Petrovi, který prostřednictvím 4 dílného pořadu vypráví svůj příběh o tom, jak se dostal do situace, ve které je kandidát na transplantaci srdce. Tento podcast je jedním z mých nedávných objevů, šla jsem do toho s tím, že si pustím tak 1 díl na pozadí a když to bude fajn, tak někdy i ty další třeba. Ale ono to nebylo fajn, ono to bylo přímo úžasně napínavé, hluboké a dechberoucí. Všechny 4 díly jsem prostě musela poslechnout najednou, protože se od toho nešlo odtrhnout. Spousta podcastů, které dnes zmíním je z pohledu medika/doktora/sestry/záchranáře, ale tento je z pohledu pacienta a je hodně zajímavé slyšet nějaký příběh i z druhé strany. Takže opravdu doporučuju všem!

3. Kharmakast

Dovolila jsem si do dnešního souhrnu zařadit i jeden podcast v angličtině a to proto, že jeho tvůrcem je naprosto skvělý KharmaMedic (možná tohoto inspirativního člověka znáte spíš z YouTube) - student medicíny na King's College London. Zatím vydal jenom 2 díly tohoto podcastu, do kterých si vždy zve nějakého hosta (většinou dalšího medika/medičku) a jednak je to super pro procvičení angličtiny, ale také pro zjištění, jak vypadá studium medicíny v zahraničí.

4. Stetoskop

Naprosté must-have pro fanoušky MUNI MED! První oficiální podcast lékařské fakulty v ČR a je opravdu skvělý. :D Je super, že hosté jsou v každém dílu opravdu různorodí - od samého vedení fakulty přes porodní asistentky, studenty všeobecného ošetřovatelství až po vystudované absolventy této fakulty. 

5. Loono podcast

Podcast o prevenci a inovacích v medicíně. Určitě znáte kampaň prsa, koule a Loono, které to všechno zaštiťuje. Ve většině dílů tohoto podcastů vystupují jako hosti odborníci, už vystudovaní lékaři, takže se ponoříte trochu víc do hloubky témat jako například HIV, antikoncepce, psychoterapie a mnoho dalších...

6. Rozhovory MD

Další podcast ve slovenštině, ale tentokrát ne se studenty, ale už s hotovými lékaři. Najdete zde rozhovory s opravdu inspirativními lidmi a často jsou to lékaři, kteří se rozhodli pracovat mimo SR nebo ČR, takže nakouknete i do zákulisí toho, jak probíhá celý proces k získání pracovního místa v Německu nebo ve Spojených státech. 

Doufám, že jste si prostřednictvím tohoto článku také trochu rozšířili obzory v podcastech a že jste třeba objevili nové pořady, které by vás mohly bavit. :D Pokud máte nějaké další tipy na podcasty i z jiných oborů, budu moc ráda, když se o ně podělíte v komentářích. Přeju krásný zbytek dne, hodně zdraví a pevné nervy při dalším lockdownu. 💪

  • Share:

You Might Also Like

0 comments