Přehled lékařských fakult v ČR - 1. část

By Áďa - července 12, 2020

Už delší dobu mám v hlavě nápad na článek s kompletním přehledem lékařských fakult u nás v ČR. Pamatuju si, že když jsem byla v prváku na gymplu a začínala jsem přemýšlet o studiu na medicíně, tak jsem byla jako v Jiříkově vidění. Absolutně jsem netušila, kolik lf máme v Česku, jaký je rozdíl mezi 1., 2. a 3. lf a co všechno za obory se dá na takové lékařské fakultě studovat. Tenkrát bych velmi ocenila nějaký přehled lf,  a proto doufám, že tímto článkem oslovím pár z vás, kteří jsou nováčci ve světě medicíny. Samozřejmě, že nejvíc relevantních informací naleznete na webových stránkách konkrétních fakult (a proto vás na ně všechny odkazuju), ale já se rozhodla udělat takový výtah z těch všech stránek na internetu, abyste ty základní informace měli na jednom místě. :D Pokud v mém článku naleznete nějakou nesrovnalost, napište to prosím do komentářů, nerada bych šířila nepravdivé informace. Děkuji. 


V České republice se nachází 8 lékařských fakult, ale já se k nim v tomto článku rozhodla zařadit i fakultu vojenského zdravotnictví v Hradci Králové, protože na ní rovněž můžete studovat všeobecné i zubní lékařství. A zde je seznam těch 9 statečných (když na ně kliknete, zobrazí se vám jejich webové stránky):
1. LÉKAŘSKÁ FAKULTA UK
Začneme u té nejstarší fakulty s největší tradicí a historií, která má uznávané jméno snad po celém světě. Na 1. lf můžete studovat tyto obory: všeobecné lékařství, zubní lékařství, adiktologie, porodní asistence, ergoterapie, fyzioterapie, nutriční terapie, intenzivní péče. 

Na jedničku uslyšíte hodně názorů. Na jednu stranu vás zde budou učit opravdové kapacity, 1. lf má také nejširší klinickou základnu (kliniky v 5 pražských nemocnicích) a o prestiži této školy není snad ani třeba mluvit. Na druhou stranu se říká, že na 1. lf se snad nejvíc vyhazuje od zkoušek a že celý systém fakulty je zkostnatělý. Názorů najdete hodně, nejlepší je určitě zjistit si informace přímo od nějakého studenta této fakulty a pro objektivní pohled od více studentů.

Co se týče přijímacích zkoušek, každý studijní obor má svá kritéria, proto pro detailnější informace mrkněte přímo na stránky 1. lf. Pro někoho je velkou výhodou možnost přijetí bez přijímacích zkoušek a to na základě průměru do 1,2 (s tím, že reálně musíte mít lepší průměr, abyste měli šanci na přijetí). Pokud vám ale váš průměr nedovoluje využít této možnosti (i můj případ), můžete si i tak trochu přilepšit u přijímaček a to určitými bonifikacemi. Například když máte v 1., 2. a 3. ročníku na koncových vysvědčeních a v pololetí ve 4. ročníku na pololetním vysvědčení maximálně 2 z matematiky, získáte nějaké bodíky navíc a pak samozřejmě za olympiády z biologie, fyziky, chemie a matematiky. Takže na to nezapomeňte, až si budete podávat přihlášku! 

1. lf se může pyšnit také nádhernými historickými budovami. Na obrázku můžete vidět Hlavův ústav - ústav patologie.
1. lf se může pyšnit také nádhernými historickými budovami. Na obrázku můžete vidět Hlavův ústav - ústav patologie.

2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA UK
První otázka, která vás pravděpodobně napadla: „Jak se 2. lf liší od 1. lf?“ Pro začátek je důležité si říct, že po absolvování 2. lékařské fakulty se z vás stane stejně plnohodnotný lékař jako po absolvování 1. lékařské fakulty. V roce 1953 se lékařská fakulta v Praze rozdělila na tři, a tak vznikla dvojka a trojka. :D Původně se 2. lf jmenovala fakulta dětského lékařství, ale pokud se rozhodnete pro tuto fakultu, nemusíte se bát, že by z vás nutně musel být dětský lékař, můžete se stát klidně chirurgem nebo plicním lékařem, to už záleží jenom na vás, pro co se rozhodnete.

Na 2. lf můžete studovat následující obory: všeobecné lékařství, fyzioterapie a všeobecné ošetřovatelství. Tato fakulta je menší, a proto se pyšní rodinným prostředím, ale zároveň má základnu ve špičkové FN Motol. Od následujícího školního roku přechází na blokový systém výuky jako už delší dobu jela 3. lf. Jak to probíhá v praxi, na to se musíte zeptat povolanějších lidí. Jenom abyste věděli, že systém výuky se zde oproti například 1. lf liší.

U přijímacích zkoušek (na všeobecné lékařství) vás bude čekat jednak ústní pohovor, dále test studijních předpokladů a test z biologie, fyziky a chemie. Přijetí na průměr se zde nekoná.

Obrovský areál FN Motol


3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA UK
3. lékařská fakulta vznikla ve stejný den jako 2. lf a stejně tak měla původně jiný název a to lékařská fakulta hygienická. Po absolvování 3. lf z vás bude opět stejně plnohodnotný lékař jako z jakékoliv jiné lf v ČR.

Na této fakultě můžete studovat tyto obory: všeobecné lékařství, nutriční terapie, fyzioterapie, dentální hygienistka, všeobecné ošetřovatelství. Jak už jsem zmínila u 2. lf i tady vás čeká systém blokové výuky.

Detailní informace k přijímačkám naleznete samozřejmě na stránkách této fakulty, ale vím, že v minulých letech se skládaly opět ze dvou částí - ústní a písemné a přijetí na průměr nebylo možné. 

Co by vás také mohlo zajímat, jsou Dvojčata! Je to projekt organizovaný 3. lf, do kterého se hlásí studenti středních škol, aby strávili týden na této fakultě po boku medika - dvojčete. Účelem je samozřejmě nalákat nové uchazeče a slyšela jsem na tento projekt kladné recenze, takže to určitě stojí za zvážení! :D
Krásné moderní sídlo 3. lf na Vinohradech

Jelikož jsem zjistila, že narvat informace o všech lf v ČR do jednoho článku by byla opravdu velká slohovka, rozhodla jsem se, že tento můj přehled rozdělím na 3 části. Příště se tedy můžete těšit na lfhk, lfp a lf osu. :D 


  • Share:

You Might Also Like

0 comments