Přehled lékařských fakult v ČR - 2. část

By Áďa - července 25, 2020

Moji milí čtenáři, vítám vás u 2. části přehledu lékařských fakult v ČR. Na první část mi přišlo na instagramu hodně milých reakcí spolu s připomínkami, za které jsem opravdu velmi ráda, protože díky nim jsem mohla opravit veškeré chyby v článku. Proto vás prosím, abyste mi neváhali napsat buď tady do komentářů, nebo na instagram, pokud objevíte nějaké nejasnosti i v tomto článku. 

Ještě si dovolím takovou malou vsuvku. Minule jsme se věnovali pražským fakultám a pokud byste se chtěli dozvědět více konkrétně o 3. LF, mrkněte na video od Anežky z kanálu promedik (odkaz zde). :D

A teď už se vrhneme na další lékařské fakulty z našeho seznamu, dnes to budou konkrétně:

LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ UK

Trochu jsme se posunuli na východ od Prahy a to do krásného královského města Hradce Králové, přezdívaného jako Salon republiky právě díky své unikátní architektuře. Co může tato fakulta nabídnout za studijní obory? Bakalářské studium ošetřovatelství, magisterské studium všeobecného, ale i zubního lékařství a pak samozřejmě doktorské studijní programy (ale ty se většiny z nás zatím netýkají😅a ještě dlouho nebudou).

Do Hradce to táhne nové adepty na medicínu většinou kvůli menší velikosti fakulty, menší velikosti města (oproti Praze a Brnu) a tudíž i krátkým vzdálenostem mezi nemocnicí, teoretickými ústavy a kolejemi. Výhodou lfhk je určitě také to, že máte buď zcela zdarma, nebo za velmi malý poplatek přístup do lékařské knihovny, což se taky hodí! :D

Co se týče přijímacích zkoušek, tak s těmi docela slušně zamávala celá situace okolo koronaviru. Do té doby byl písemný test skládající se z otázek z biologie, fyziky, chemie a somatologie. Nejsem si jistá přijetím na průměr, ale myslím, že už se od něj také pomalu ustupovalo, možná už bylo zrušené (tím si teď nejsem jistá a na stránkách fakulty se mi to nepodařilo dohledat). Každopádně, letos to vypadalo úplně jinak, lfhk se rozhodla, že bude přijímat POUZE na průměr. 🙂 Nikdo z nás zatím netuší, jak budou vypadat přijímačky následující rok, ale já osobně doufám, že se vše vrátí do starých kolejí. (do komentářů mi kdyžtak můžete napsat svůj názor na tuto změnu)

Co by se ale také hodilo dodat je fakt, že lfhk pořádá každoročně přípravný kurz pro uchazeče o medicínu, kam jsem se mimo jiné zapsala, takže pokud vše klapne, můžete se těšit i na článek o tomto kurzu. :D Dále nesmím zapomenout na Medikemp, je to docela novinka na této fakultě a spočívá v tom, že si hrajete týden v září na mediky a to zní lákavě, ne? :D


Krásné a moderní výukové centrum lfhk

LÉKAŘSKÁ FAKULTA V PLZNI UK

Na další lékařskou fakultu musíme na rozdíl od té předchozí na západ a to do Plzně, opět krásného a kulturního města! Na této lékařské fakultě jsou vám k dispozici 2 studijní programy: všeobecné a zubní lékařství a poté samozřejmě i ty doktorské studijní programy. 

Přijímací zkoušky na tuto lékařskou fakultu jsou písemné a skládají se ze tří testů z biologie, fyziky a chemie, prostě taková klasika. :D 

Proč studovat právě na lfp? Důvodů je mnoho, rodinné prostředí, menší fakulta a město, ale každý máme svá vlastní kritéria podle kterých danou fakultu upřednostňuje. :D Nejlepší je jet na den otevřených dveří a udělat si svůj vlastní obrázek. Lékařská fakulta v Plzni je určitě stejně prestižní jako všechny ostatní lékařské fakulty v Česku, záleží jen na vašich osobních preferencích.

U Hradce jsem zmiňovala Medikemp, u Plzně musím stejně tak zmínit Juniorskou univerzitu, což je soubor přednášek profesorů a docentů z lfp pro studenty středních škol, aby nasáli tu vysokoškolskou atmosféru a trochu více poznali prostředí této lékařské fakulty. :D Doporučuju se na to podívat na stránkách fakulty, protože tam je spousta nahraných videí z těchto přednášek. (odkaz zde)

Krásně zrekonstruované biomedicínské centrum lfp

LÉKAŘSKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

Když jsem připravovala tento přehled, přemýšlela jsem, zda mám lfo do seznamu vůbec zahrnout, protože jak jistě víte, ztratila akreditaci pro obor všeobecné lékařství. To ale neznamená, že by celá fakulta skončila, jak jsem se dočetla na oficiálních stránkách této fakulty, můžete zde studovat spoustu jiných oborů a ty si nyní představíme. Jsou jimi: ergoterapie, fyzioterapie, laboratorní diagnostika, nutriční terapie, ochrana a podpora zdraví, pediatrické ošetřovatelství, porodní asistence, radiologický asistent, všeobecné ošetřovatelství a zdravotnické záchranářství. Jak vidíte, je jich opravdu spousta, mě samotnou to až překvapilo, kolik studijních programů lfo nabízí.

Proč lékařská fakulta Ostravské univerzity ztratila akreditaci pro všeobecné lékařství? Nejlepší vysvětlení najdete přímo na stránkách lfo zde. Ale abych to v krátkosti shrnula, bylo to proto, že neměli dostatečný počet docentů a profesorů na výuku studentů. Asi tam bylo více důvodů, proč jim tu akreditaci odebrali, ale to by byly ode mě informace z nepodložených zdrojů, ba dokonce poplašné zprávy. Každopádně, nesmutněte, děkan lfo ve svém prohlášení uvedl, že se budou snažit zkvalitnit personální skladbu akademiků, aby tu akreditaci získali co nejdříve zpátky a mohli zase nabírat nové studenty všeobecného lékařství. Co si budem, tato situace ovlivní všechny, i ty, co se na lfo nechtějí hlásit, když použijeme lehkou matematiku, vyjde nám, že na všech ostatních lf v ČR vznikne přetlak u přijímaček.

Lékařská fakulta OU je velmi mladá, progresivní a může se pyšnit bohatou nabídkou oborů, které jsme si již uvedli. I přesto, že na všeobecné lékařství si zde momentálně nemůžete podat přihlášku, můžete zvolit nějaké bakalářské obory jako tzv. záchranu, protože opravdu je z čeho vybírat! :D

Opět krásný moderní areál lfo

Doufám, že se vám dnešní článek líbil a příště se můžete těšit na 3. poslední část tohoto přehledu, kde si představíme lf v Brně, v Olomouci a fakultu vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. :D Tak na viděnou u dalšího článku!

  • Share:

You Might Also Like

0 comments